Robert Jan Stips

Van Freek de Jonge tot aan Golden Earring, van Supersister tot aan Nits. Het spoor dat Robert Jan Stips door het Nederlandse muzieklandschap trekt is ongekend. Een constante lijn van oorspronkelijke muziekkwaliteit. 

Robert Jan Stips wordt geboren in Den Haag en begint op zijn zevende met pianolessen. Twee jaar later treedt hij voor het eerst op. In 1963 speelt hij in het schoolbandje The Blubs. Drummer van deze band is Marco Vrolijk met wie Robert Jan later ook in Supersister speelt. Na een aantal succesvolle jaren met Supersister wordt Robert Jan in 1975 lid van de Golden Earring. In ditzelfde jaar neemt hij ook zijn eerste soloalbum op. Nadat hij met de Golden Earring door Amerika en Europa heeft getoerd en de albums Switch en To The Hilt heeft opgenomen, vertrekt Robert Jan weer. Dit keer om samen met onder meer saxofonist Bertus Borgers de Nederlandse groep Sweet d'Buster te vormen. Een jaar later voegt hij zich bij de band waarmee hij als producer ook al heeft gewerkt: Nits. Hij speelt mee in Innersleeve (1981) en produceert de albums Waterland (1985) van Cloud Nine en Keepin' Me Alive (1985) van Vitesse.

Begin jaren negentig komt Robert Jan in contact met Freek de Jonge met wie hij jarenlang in de theaters te zien is, waarna hij in 1995 uit de Nits stapt en zijn eigen groep STIPS opricht. In 2003 keert Robert Jan terug bij de Nits ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de groep.

De afgelopen jaren is Robert Jan vooral werkzaam geweest als componist voor verschillende muzikale projecten voor zowel theater, film en televisie. Zo zat hij in de begeleidingsband van Freek de Jonge tijdens diens tournee met het programma De Toeschouwer. Stips componeerde de muziek van de rockopera 'O Die Zee' (Zeeland) m.m.v. o.a. Huub van der Lubbe, Tom de Ket en Ocobar.  In 2014 werd hij geridderd in Paradiso door Eberhart van der Laan voor 40 jaar NITS. Ook schreef hij later dat jaar 10 songs over 10 schilderijen van zijn broer Wouter. Het unieke project ‘Kind van 70’ was te zien in het Singer Museum te Laren. In januari 2019 is er een documentaire over zijn muzikale popleven gemaakt door ‘Het uur van de Wolf’ (VPRO/NTR) https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/24-01-2019/VPWON_1293635

In 2018 blies hij de legendarisch band SUPERSISTER nieuw leven in. Een album RETSIS REPUS en een tournee langs de theaters (binnen-en buitenland). Wegens groot succes krijgt het SUPERSISTER-project een vervolg. Ook is er een intensieve samenwerking met de violiste Marieke Brokamp. Hieronder meer informatie over dit bijzondere duo. Daarnaast treedt Stips ook nog steeds op met het theaterconcert RJSolo. Aan de piano speelt en zingt hij bekend oud en nieuw werk, puttend uit een inmiddels legendarisch verleden met o.a. werk van Supersister, Golden Earring, Sweetd'Buster, Gruppo Sportivo, Transister, Freek de Jonge, NITS... of bijv. filmmuziek uit nieuwere projecten... Ondanks deze gevarieerdheid klinkt alles heel eigen, heel 'Stips'. Na 50 jaar weet hij nog steeds niet weet hoe de achterkant van een geranium er uit ziet. En dat zal voorlopig nog wel een tijdje zo blijven.

Actuele voorstellingen